Eläinalan yrityksen perustaminen - verta, hikeä ja kyyneleitä(kö?)

10.03.2020

Oletko miettinyt eläinalan yrityksen perustamista? Helppoa kuin heinänteko - eikä sekään kovin helppoa ole. 

Minä olin miettinyt oman yrityksen perustamista jo kauan. Monta vuotta. Se oli ikäänkuin sellainen asia, mikä vain odotti oikeaa aikaa ja hetkeä. Ja tämä hetki tuntui vain siirtyvän ja siirtyvän. Kunnes sitten, yhtenä päivänä, tein sen. Plops, olin perustanut yrityksen. Se kävi vallan helposti. Netissäkin on ties kuinka paljon sivustoja, jotka kertovat, kuinka helppoa yrityksen perustaminen on. Sehän ei siis ole muuta kuin ytj.fi sivuilla perustamisilmoituksen tekeminen. Mutta en voi valehdella ja sanoa, että kaikki kävi käden käänteessä tai että heti olisin osannut oikeisiin paikkoihin laitta ruksit ja tehdä ilmoitukset oikein. Noup. Mutta y-tunnus on saatu, kaupparekisterissä ollaan ja monia muitakin lomakkeita täytelty. 

Tässä postauksessa keskityn kuitenkin nyt ensin eläimiin liittyviin lupiin ja ilmoituksiin.

Eläimiin liittyvät luvat ja oheistukset

Mikäli pitää eläimiä, kuten meillä on esimerkiksi kanoja, lampaita ja hevosia, tulee ilmoittautua eläintenpitäjäksi ja rekisteröidä tilatunnus Ruokavirastolle. Lampaat rekisteröidään lammas- ja vuohirekisteriin ja pidetän huoli, että kaikkien korvamerkit pysyvät eläinten korvissa. Omaan aluehallintovirastoon tehdään ilmoitus ammattimaisesta eläintenpidosta ja pysyvästä eläinnäyttelystä (kyllä, minäkin hymyilin ääneen. Pysyvä eläinnäyttely eli kotieläintila). Lisäksi luetaan eläinsuojelulaki ja asetukset moneen kertaan, jotta varmistetaan, että eläinsuojat, lantalat ja eläinten elintilat ovat sääntöjen mukaiset ja tehdään ajantasainen turvallisuusasiakirja riskikartoituksineen. 

Lisäksi tulee ottaan huomioon eri tahojen ohjeet ja suositukset eläinten kanssa toimimisesta. Sosiaalipedagogisella hevostoimintayhdistyksellä on omat laatuohjeet. Green Care toimintaa järjestäessä tulee noudattaa laatukäsikirjaa. Lisäksi esimerkiksi Suomen Ratsastajainliitolla on omat ohjeistukset jäsentalleille.

Luvat ja ilmoitukset kootusti

Ilmoitus ammattimaisesta tai laajasta eläintenpidosta Ruokavirastoon 

Ilmoitus eläintenpidosta (esim hevosten pitäminen pitää ilmoittaa ja ruokaviraston nettilomake ei toimi)

Ilmoitus pysyvästä eläinnäyttelystä (:D) eli kotieläinpihasta 

Tämä onkin sitten hauskaa luettavaa: Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläintarhassa ja pysyvässä eläinnäyttelyssä pidettävien eläinten eläinsuojeluvaatimukset. Jos siis vaikka päätät ottaa antilooppeja tai hyeenoja esimerkiksi. 

Turvallisuusasiakirja esimerkiksi tukesin mukaan 

Muuta huomioitavaa

Unohtuikohan joku.. :D Niin lampaat tietysti rekisteröidään lammas- ja vuohirekisteriin. Lisäksi etukäteen on tietysti hommattu pitopaikkatunnus ja ilmoitettu oman alueen valvontaeläinlääkärille, että kanat ulkoilee 1.3.-31.5. välisenä aikana vain katetussa häkissä. 

Lista ei välttämättä ole täydellinen eikä kaikenkattava, mutta näillä pääsee alulle ja saa pari päivää kulumaan vallan mainiosti!

Kysy apua

Osa lomakkeista ja lapuista toistaa itseään ja olisi näppärää, jos lapuista päästäisiin jo eroon ja kaikki ilmoitukset voisi tehdä sähköisesti. Kunnan tai kaupungin maaseutuviranomainen osaa ainakin alkuun neuvoa, samoin valvontaeläinlääkäreiltä kannattaa kysyä jos on vähänkin epävarma mitä lomakkeita täytyy täyttää.